Erfbelasting en inkomstenbelasting

Kan de aangifte erfbelasting tegelijk met de inkomstenbelasting?

Nee, erfbelasting en inkomstenbelasting zijn twee verschillende vormen van belasting. Je kunt ze niet combineren. Een erfenis heeft trouwens wel effect op jouw inkomstenbelasting.

Erfbelasting aangifte

inkomstenbelasting

De aangifte erfbelasting is verplicht als je boven de vrijstellingen voor de erfbelasting uitkomt. In een apart artikel is uitgebreid beschreven wie de aangifte erfbelasting moet doen. Het is een zaak van De Belastingdienst.

Je zou kunnen bedenken dat je de aangifte erfbelasting mee zou kunnen nemen in de aangifte IB. Dat is niet het geval. Een erfenis is namelijk niet alleen een vorm van inkomen. Het is een totale opstelling van bezittingen en schulden die je maakt voor de aangifte erfbelasting. Voor de aangifte erfbelasting maak je als het ware de balans op na overlijden. Dat wat er netto overblijft is de erfenis, dat kan een positief of een negatief saldo zijn.

Een erfenis is geen inkomen

Voor de meeste mensen zal een erfenis voelen als eenmalig inkomen. Dat is het fiscaal gezien niet! Een erfenis is vermogensoverdracht. Fiscaal is dat een fors verschil. Over de erfenis betaal je geen inkomstenbelasting. Je betaalt boven de vrijstelling wel erfbelasting. De percentages en de vrijstellingen van de erfbelasting zijn echter een stuk gunstiger dan die van de inkomstenbelasting.

Wat heeft een erfenis dan wel met de inkomstenbelasting te maken?

Het vermogen dat je ontvangt tel je op bij jouw eventuele vermogen. Dat geldt zowel voor geld als andere vermogensbestanddelen zoals een woning, aandelen of een onderneming. Het kan dus zijn dat je hierdoor (meer) belasting moet betalen over Box 3. Als het niet teveel is kun je het geld ook besteden voor het einde van het jaar. In dat geval telt het niet mee voor Box 3. Box 3 is het onderdeel van de belastingaangifte waar je bezittingen en schulden in staan. Boven een bepaalde vermogensgrens betaal je belasting over het rendement op dat vermogen. Het vermogen dat geldt voor Box 3 is het saldo aan het begin van het jaar. Stel je erft in een lopend jaar € 30.000. Je koopt nog binnen dat jaar een auto voor dat geld. Voor Box 3 is er dan geen vermogen geweest. Er was 0 euro aan het begin van het jaar en 0 euro aan het einde van het jaar. Een auto telt niet als vermogen.

Vordering is geen vermogen

Bij het eerste overlijden van een ouder heb je vaak een vordering op de langstlevende ouder. Over die vordering hoef je geen inkomstenbelasting te betalen, de vordering is gedefiscaliseerd. De vordering is niet opeisbaar en daarom valt die niet in jouw vermogen. Het kan zijn dat er in een testament iets anders is bepaald. Afhankelijk van de opeismomenten in het testament kan deze op een gegeven moment opeisbaar zijn. Vanaf dat moment hoort deze vordering wel terug te komen in de aangifte inkomstenbelasting, als een bezitting.

De langstlevende ouder moet wel erfbelasting afdragen over jouw erfdeel als kind.

Onverdeelde erfenis aan het einde van het jaar

Bij een onverdeelde erfenis bereken je jouw deel van de erfenis. Dit deel valt in Box 3. Je doet pas aangifte in het jaar na overlijden. Dat komt omdat de peildatum van Box 3 voor de inkomstenbelasting ligt op 1 januari van het afgelopen jaar. De situatie zoals hiervoor beschreven is gewoon van toepassing. Dus bij een langstlevende zonder testament is het aandeel van de kinderen 0%.

Zijn de bedragen in de onverdeelde erfenis nog niet bekend, dan moet je een schatting maken. Het is wel verstandig als alle erfgenamen dezelfde waarde van de nalatenschap hanteren.

Lees meer over Erfbelasting

  • Veilige gegevensoverdracht
  • SSL certificaat